9 Ağustos 2014

ASP.NET MVC Web API 2

Merhabalar;

Serinin ilk yazısında kısaca ne olduğundan bahsettiğim ASP.NET MVC Web API'de bugün Model, View ve Controller kavramından bahsedeceğim. Bunlardan View olanını Web API'de kullanmıyoruz ama MVC yapısını bilmiyorsanız zihninizde şekillendirmek adına değinmekte fayda var.

MVC bir design patterndir ve uzun yıllardır kullanılmaktadır. Microsoft son yıllarda MVC desenini ASP.NET'e entegre etmiştir ve bu sayede popülerliği artmıştır. Birçok avantajı vardır. ASP.NET MVC yapısı büyük çaplı projelerin yürütülmesini kolaylaştırır. Bunun nedeni katmanların birbirinden bağımsız çalışmasıdır. Ayrıca performans açısından daha ASP.NET Web Forms'a göre daha avantajlıdır.


Model: Veritabanı ile etkileşim gösteren katmandır. Class'lar bu katmanda yer alır. Controller ile direkt iletişim halindedir.

Controller: Model ve View arasındaki bağlantıyı kurar diyebiliriz. Methot'laımızı bu katmanda yazarız. İşleyişi kontrol eden katman Controller'dır.

View: İşlenmiş veriyi alıp görsel arayüzde sergileyen katmandır. Kullanıcı bu katmanı görüntüler.


Aşağıdaki görsel Model, View ve Controller'ın birbiriyle iletişiminin şemasını temsil etmektedir:



Şekilde de görüldüğü gibi kullanıcının gönderdiği bir istek Controller'da işlenir. Bu işlem sırasında ilgili Model'lerle iletişim halinde olunur. Ardından, işlenen veri View'a yanıt olarak gönderilir ve kullanıcıya sunulur. İşte MVC'nin çalışma mantığı bu kadar sadedir.

Bu yazıda anlatacaklarım bu kadar. Sonraki yazımda Model ve Controller oluşturmayı örnek bir projemle inceleyeceğiz.

Hoşçakalın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder