1 Kasım 2015

Asp.Net MVC ve Entity Framework İle Veritabanı İşlemleri (ADO.NET Entity Data Model Ekleme)

Merhabalar.

Yazmayalı uzun upuzun bir zaman oldu. Yazmayı özlemişim.

Bu makalemde sizlere projenize nasıl Entity Framework eklenir sorusunun cevabını vereceğim ve bunu yaparken de MVC yazılım patternini kullanacağım. Sonraki makalelerimde ise biraz kod yazacağız. Veritabanı olarak NorthWind veritabanını kullanacağım. İnternette bu veritabanının Microsoft SQL Server Managament Studio 2005, 2008 ve 2012 uyumlu .bak dosyası mevcut, indirip siz de kullanabilirsiniz.

Öncelikle Visual Studio'da Basic bir MVC uygulaması açıyoruz. Models klasörüne sağ tıklayıp sırasıyla Add > ADO.NET Entity Data Model'e tıklayın. Karşınıza şöyle bir pencere açılacak:


Ekleyeceğimiz bu item'a bir isim verdikten sonra karşımıza şu pencere çıkacak:


Ben buradan EF Designer from database seçeneğini seçip Next diyeceğim. Siz ihtiyacınıza göre diğer seçenekleri de seçebilirsiniz. Next dedikten sonra şu pencere gelecek:


Burada New Connection dedikten sonra aşağıdaki pencere açılacak:


Burada bağlantı bilgilerinizi girip bağlantınızı test edin ve test başarılı ise OK butonuna basın. Görüldüğü gibi veritabanı olarak NorthWind'i seçtim. Gelen pencere şöyle olacak:


Burada size verilen 2 seçenekten 2.'sini seçip en aşağıdaki kutucuğa arzu ettiğiniz ismi verdikten sonraki adım şu:


Benim destekleyen versiyonum Entity Framework 5.0 ancak siz destekliyorsa başka bir versiyonu da kullanabilirsiniz. Burada da Next dedikten sonra:


Modelinize hangi nesneler de dahil olsun diyecek ve istediklerinizi seçip Finish diyin. İşte bu kadar. Ardından nesnelerin projenize dahil olduğunu göreceksiniz:



Şimdilik bu kadar. Sonraki yazılarımda EF ile veritabanına veri kaydetme, bu verileri listeleme ve düzenlemeyi anlatacağım. Sorunuz olursa yorum bırakabilirsiniz. 

Herkese kolay gelsin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder