23 Ağustos 2013

CPU'da SLAT Desteği Sorgulama

Windows Phone 8 uygulaması geliştirecekseniz bilgisayarınızın özelliklerinin uygun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Çünkü bazı gereksinimler vardır. Windows Phone 8 SDK Emülatörünün çalışması için bu gereksinimlerden bir tanesi vardır ki o da CPU'nuzun SLAT (Second Level Address Translation) desteği veriyor olması.

Aslında Second Level Address Translation (SLAT) mimarisini kullanan bir işlemci olmasını gerektiren şey yine emülatörün çalışması için gerekli Client Hyper-V'dir. Söylemeden de geçmeyeyim Client Hyper-V kurulacak makina 64 bit CPU'ya sahip olmalı.

SLAT, CPU'ya ait bir özellik olmasıyla birlikte "Rapid Virtualization Indexing (RVI)" olarak adlandırılır. Aynı zamanda Intel tarafından "Extended Page Tables (EPT)", AMD tarafından "Nested Page Tables (NPT)" olarak adlandırılmaktadır.

CPU'nuzun SLAT desteğine sahip olup olmadığını öğrenmek için http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/cc835722 adresindeki coreinfo.exe'yi indirip aşağıda anlatacağım şekilde test etmeniz gerekir.

1. Adım:
coreinfo.exe programının doğru çalışabilmesi adına bilgisayarınızın BIOS ayarlarından eğer mevcutsa Hardware-assisted Virtualization ve Hardware-assisted data execution protection özelliklerinin aktif olmasına dikkat ediniz.

2. Adım:
İndirdiğiniz dosyadaki coreinfo.exe'yi C: dizini içine çıkarın.

3. Adım:
Komut İstemi'ni (Command Prompt) yönetici olarak çalıştırın ve cd c:\ komutu ile C dizini içine girin.

4. Adım:
coreinfo.exe -v komutunu çalıştırın:



Şimdi burada benim bilgisayarım SLAT mimarisini kullanan bir işlemciye sahip. Görüldüğü üzere varolan özellikler * işareti ile varolmayan özellikler ise - işareti ile gösterilmektedir. Supports Intel extended page tables (SLAT) yazan yerin karşılığında * işareti olduğundan SLAT özelliği var demektir. Eğer siz - işareti görüyorsanız bu özelliğiniz yok demek oluyor.

İşte bu kadar. Kolay gelsin.

 

4 yorum:

  1. administrator rights are required to query Intel virtualization support bu yazı çıkıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. adımda komut satırını yönetici olarak çalıştırın yazdım, yönetici olarak çalıştırırsanız bu hatayı almazsınız.

      Sil
  2. sistem belirtilen dosyayı bulamıyor yazıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen dizin işlemleri sırasında hata yaptınız. Bu şekilde denediğim her bilgisayarda çalışıyor, talimatlara harfiyen uyarsanız sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum. İndirdiğiniz dosyayı direkt C dizinine kaydedin, sonra yukarıdaki işlemleri yapın. İnşallah bir sorun yaşamazsınız tekrar.

      Sil